top of page
Wat kost het om een  film te maken?
Veel mensen hebben geen idee wat het kost om een film te laten maken. En dat is ook erg lastig, want dat verschilt enorm per project.
Verwacht niet dat je voor €300,- een video kan laten maken. 
Waarom kan ik geen video voor €300,- laten maken?
Dit heeft te maken met de kosten die gemaakt worden in het professionele werkproces en de werkuren. Hiernaast vind je een lijst waar de kosten en uren heen gaan bij het maken van een video.
Wist je dat?
Bij ROKU Films variëren de kosten van €350 tot wel €15.000! Waarbij er voor €350 euro 1 dag  door 1 persoon aan gewerkt wordt (camera+montage) en voor €15.000 een professioneel team verzameld wordt en er gescript wordt.
Apparatuur
Een professionele camera kost al gauw €10.000. Dit komt uiteraard door de camera zelf, maar ook door alle attributen die nodig zijn om professioneel werk te kunnen leveren. Iedere keer als een filmmaker alle apparatuur die hij inzet voor jou zou moeten huren bij een verhuurbedrijf, zou het hem zeker €200 euro op één dag kosten om te huren!
Opslag
Een professionele filmmaker schiet enorm veel beelden, om zo veel mogelijk goede shots er uit te kunnen vissen. Deze beelden zijn ook van hele hoge kwaliteit. Gemiddeld per project wordt er wel 100GB aan materiaal geschoten! Opslag van deze media kost ook geld.
Dagprijs
Een volledige dagprijs is mede door bovenstaand en vakmanschap €300,- ex. BTW. In overleg is een halve dagprijs (4 uren) mogelijk.
Montage-dagprijs bedraagt €250,- ex. BTW.
Pré-productie
De draaidag moet goed worden voorbereid. De apparatuur wordt per project uitgekozen en verzameld. Batterijen moeten opgeladen en kaarten geformatteerd. Het concept moet worden uitgedacht en een script wordt eventueel uitgeschreven. Ook wordt er al gezocht naar passende muziek.
Muziek
Muziek uitzoeken is een opgave die veel uren in beslag kan nemen. Muziek is erg vaak onderschat, maar van enorme waarde voor de video. Het zoeken naar de muziek kan oplopen tot wel 5 uur zoeken! Er zal een licentie gekocht moeten worden in verband met rechten. Via audiojungle.net kosten deze licenties meestal tussen de €25,- en de €50,-.
Montage
De montage neemt de meeste tijd in beslag. Het uitzoeken en sorteren van de beelden is 70% van de montage-tijd! Daarna moeten de beelden op de muziek gemonteerd worden. Gemiddeld zijn er twee montage-dagen nodig voor één draaidag.
Sound Design
Het geluid is een krachtige tool binnen filmmaken waar veel mensen niet bewust van zijn. Sound design is een vak apart en neemt veel tijd in beslag. Geluidseffecten moeten worden gemaakt of online opgezocht. 
Color Grading
Als de montage klaar is worden de kleuren nog bewerkt. Ieder gekozen shot krijgt even veel aandacht. Ook deze uren worden opgeteld bij de montage. Er bestaan colorists die dit als vaste job hebben.
bottom of page